Speen of geen speen..

Gepubliceerd op 24 maart 2019 om 06:00

Een speentje, de ene baby heeft hem absoluut nodig, de anders geeft er niets om. Wanneer heb je een speen nodig en is het wel echt nodig?

Laat ik beginnen te zeggen dat ik natuurlijk geen arts, verloskundige of lactatiekundige ben en dat ik mij dus alleen kan beroepen op openbare bronnen en eigen ervaring. In beginsel ben ik geen voorstander van speentjes. Ik vind het eigenlijk maar vieze dingen en je kunt ze kwijtraken. Kindjes kunnen helemaal verknocht raken aan hun speentje en het afbouwen van de speen kan nog best lastig zijn. Soms moet je er echter gewoon aan geloven. Is het een “noodzakelijk kwaad” en een ware life saver!

Zuigbehoefte..

Baby’s worden geboren met een grote zuigbehoefte. Dit hebben ze nodig om te overleven. Door veel en stevig aan de tepel van hun moeder te zuigen, brengen zij de melkproductie goed op gang en verzekeren zij zich van voldoende voeding. Zuigbehoefte is dus een natuurlijk verschijnsel. Iedere baby heeft het, alleen de één iets meer dan de ander.

Speen en borstvoeding..

 

Deze combinatie wordt vaak afgeraden. Een baby die de zuigbehoefte op de speen kan sussen, heeft minder behoefte aan de borst en stimuleert deze dus ook minder. Hierdoor zou het dus kunnen dat de productie niet goed op gang komt, of dat de productie afneemt. Tevens zou het zo kunnen zijn dat er tepel/speen verwarring kan ontstaan als je begint met een speen voordat je baby goed aan de borst kan drinken.

Sommige baby’s hebben echter ZO’N grote zuigbehoefte, dat ze praktisch heel de dag aan de borst willen, teveel melk krijgen en dus gaan spugen, en niet meer tevreden zijn. Dan kan een speen absoluut een life saver zijn!

Julia had zo’n enorme zuigbehoefte. Ze dronk super aan de borst, maar enorm veel waardoor de ook veel spuugde. Ze was niet tevreden nadat zij de borst had gehad en bleef dus maar om “voeding” vragen. Op de weegschaal hadden we al gezien dat het verschil in gewicht voor en na een voeding in de kraamweek al 120 gram was! Nu is dit geen precieze meetmethode om te zien wat zij binnen kreeg, maar het was een goede indicatie dat dit ruim voldoende was. Haar groei was verder ook erg netjes. In de kraamweek is er ook een lactatiekundige langs geweest om mee te kijken hoe het voeden verliep. Julia dronk volgens het boekje. Er waren dus geen problemen waardoor Julia zo onrustig was en veel voeding vroeg. Ik heb toen besloten om toch een speentje aan te bieden na de voeding. Ik voedde Julia twee borsten, en gaf daarna de speen. Ik ben toen een keer extra gaan wegen op het consultatiebureau om er zeker van te zijn dat de speen niet ten kosten zou gaan van haar groei en dat bleek gelukkig ook niet het geval. Doordat Julia een speentje had, werd zij rustiger, tevredener, spuugde ze minder en kreeg ik meer rust.

Speen en flesvoeding..

Of je nu moedermelk of kunstvoeding met de fles geeft, het drinkt nu eenmaal makkelijker dan aan de borst. Baby’s hoeven geen moeite te doen om de melkstoom op gang te brengen en er is altijd genoeg. Flessenbaby’s kunnen hun zuigbehoefte dus ook minder goed kwijt en de echte functie ervan (het opgang brengen van de melk) valt weg. Een speentje kan dan veel rust geven. Die natuurlijke zuigbehoefte valt nu eenmaal niet weg omdat er niet met de borst gevoed wordt.

Speen of duim..

Je kunt een baby niet leren duimen. De ene baby doet het wel, de andere niet. Sommige ouders vinden duimen vies of zijn bang dat ze het niet afgeleerd krijgen en proberen daarom een speen aan te bieden als alternatief.

Joshua duimt. Eerlijk gezegd ben ik blij dat hij duimt. Dat duimpje heeft hij altijd bij zich en kan je dus niet vergeten.

Toen hij nog heel klein was, duimde hij behoorlijk veel. Nu eigenlijk alleen als hij moe is, in de kinderwagen zit (geen idee waarom) of als hij onzeker is. Ik vind het prima! Zijn duimpje biedt hem troost en dat mag. Zodra hij groter wordt en hij dingen wat beter gaat begrijpen zullen we wel eens kijken of we er met hem over kunnen praten. Voor nu moet hij maar vooral lekker van zijn duimpje genieten. Heerlijk toch, dat hij daar zo tevreden mee is?

Ik heb overigens wel geprobeerd hem een speentje aan te bieden als alternatief, maar hij wilde echt alleen zijn duim. Ik heb verschillende soorten geprobeerd en hij tufte alles uit. Nu Julia een speentje heeft vindt hij het trouwens ineens wel heel interessant! Hij pikt haar speentjes regelmatig en stopt ze direct in zijn mondje.

Invloed op tandjes..

Een speen heeft een tijdelijke invloed op de tandjes. Als je stopt met de speen voordat je kindje gaat wisselen, heeft de speen geen effect op het volwassen gebit.

Met duimen is dat anders. Duimen veranderd de stand van de kaak blijvend.

Welke speen..

 

Er zijn enorm veel soorten spenen te krijgen. Qua vorm heb je Dental speentjes en kersvormige speentjes. De Dental speentjes hebben een bolle bovenkant welke tegen het gehemelte zit. De onderkant is plat. Deze speentjes zouden goed zijn voor de ontwikkeling van de tong en kaakspieren. De kersvorige speentjes zijn rond en lijken meer op een tepel, de vorm is dus herkenbaar voor je baby.

De ene speen is niet persee beter dan de andere, kijk vooral wat je kindje fijn vindt.

Er bestaan ook speentjes van natuurrubber. Deze bevatten dus geen schadelijke stoffen. Deze speentjes bestaan vaak uit één geheel waardoor er geen vuil tussen kan komen. Het merk Hevea biedt naast deze speentjes, ook speelgoed van natuurrubber aan!

Daarnaast heb je ook het populaire merk BiBs. Deze speentjes bestaan niet uit één geheel, maar zijn verkrijgbaar in verschillende hippe en retro kleurtjes.

Is een speen echt nodig..

 

Als je het pertinent niet wilt, en het prima vindt als jouw baby veel aan de borst drinkt, dan niet. Maar soms kan een speen wel echt een hoop rust geven. Daarbij denk ik ook dat een baby met een hele grote zuigbehoefte die het niet kwijt kan, niet vrolijker wordt.

Had of heeft jouw kindje een speen? Let me know!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.