Overprikkeld..

Gepubliceerd op 29 december 2018 om 06:00

Wat een drukte de afgelopen weken. Een weekje weg, mijn verjaardag, kerst. Ik merk aan Julia dat zij daar best een beetje overprikkeld van raakt en echt even tijd nodig heeft om dat allemaal te verwerken.

Joshua had dit ook toen hij jonger was. Zijn eerste verjaardag was bijvoorbeeld niet bepaald een succes. Hij was al wat ziek, en met de drukte erop ging het mis. Als ik de foto’s van zijn verjaardag bekijk breekt mijn hart. Het arme ding had het echt niet naar zijn zin, was echt ziek van de drukte. 

Nu kan het hem niet druk genoeg zijn. Des te meer mensen hij om zich heen geeft, des te beter. Het is een echt gezelschapsdier. 

Wat is overprikkeld zijn..

Overprikkeld is niets meer dan een teveel, een overdosis, aan prikkels. Prikkels zijn bijvoorbeeld licht en geluid, maar ook smaken en geuren. Ook emoties mag je hierin niet vergeten. Overprikkeling ontstaat als er meer informatie binnen komt dan er verwerkt kan worden. Als je overprikkeld bent, komt alles nog een keer extra hard binnen.

Overprikkeling wordt vaak genoemd in combinatie met HSP (Hoogsensitief Persoon) maar iedereen kan overprikkeld raken. Zeker (kleine) kinderen zijn er gevoelig voor.

Voorkom overprikkeling..

Dat klinkt simpel maar is het niet altijd. Zeker in deze drukke tijd vergt het wel wat planning en aandacht. De term; voorkomen is beter dan genezen gaat hier ook zeker op! Als een kindje eenmaal overprikkeld is, kost het tijd om daarvan te herstellen. Rust is erg belangrijk! Een paar tips.

  1. Laat je kindje niet van hand tot hand gaan. Beperk het tot het vertrouwde. Het liefst alleen bij papa of mama op schoot.
  2. Vergeet je draagdoek niet! Handjes vrij en kindje veilig bij je.
  3. Zorg voor een prikkel arme/loze omgeving waar je je met je kindje terug kunt trekken. 
  4. Nodig thuis mensen uit. Zo is je kindje in zijn/haar eigen vertrouwde omgeving en kan het lekker in zijn/haar eigen bedje slapen.
  5. Merk je dat je kindje overprikkeld raakt, zorg dan dat je de prikkels wegneemt, in plaats van alleen te troosten. Oftewel, neem de oorzaak weg. 

Etiketjes plakken..

Kleine kinderen zijn gevoelig, dat wil niet direct zeggen dat als je kindje een keer overprikkeld raakt, dat er echt iets aan de hand is. Let eens goed op wanneer je kindje overprikkeld raakt. Is het druk geweest? Een hoop nieuwe ervaringen opgedaan? Dan is het helemaal niet zo gek dat je kindje dat moet verwerken. Pas dus op dat je niet te snel etiketjes op je kindje gaat plakken.

Raakt jouw kindje ook wel eens overprikkeld? Wat is jouw ultieme tip om het je kindje weer comfortabel te maken? Let me know!


Reactie plaatsen

Reacties

nicole orriens
5 jaar geleden

Die overprikkeling is erg herkenbaar. Ik vind het daarom belangrijk dat er ook veel rust is in vakanties. Je hoeft niet elke dag Leuke Dingen te doen. Soms is het voor kinderen en volwassenen ook heel goed om gewoon rond te hangen.

Bianca
5 jaar geleden

Ik moet het even afkloppen, maar mijn dochter heeft gelukkig nooit last gehad van de feestdagen en drukte qua prikkers enz x

Mira
5 jaar geleden

Interessant om hier over te lezen!

Deborah
5 jaar geleden

Ja ik kan mij dat van vroeger ook herinneren. Ik was de eerste paar jaar op mijn verjaardag ook steeds ziek door overprikkeldheid. Naar mate ik ouder werd ging het beter. Maar merk nu nog steeds dat drukke ruimtes mij energie vreten.

MC Kleuver
5 jaar geleden

Terugtrekken in deze periode lijkt mij moeilijk. Daarvoor zijn de schermpjes overigens wel erg handig.

Frederique
5 jaar geleden

Nee ze raakten niet snel overprikkeld. Het was in die tijd (toen ze nog klein waren) vaak druk bij ons thuis, veel mensen over de vloer en we woonden op een lawaaierige plek, tegenover een discotheek en boven een restaurant. Gelukkig hadden ze er dus geen last van.

Juliette
5 jaar geleden

Ik heb 3 meiden die verschillend reageerden op prikkels toen ze klein waren. Gelukkig zijn ze nu wel wat drukte gewend maar ik hou ze ondanks dat ze nu jong volwasssen zijn toch nog in de gaten. De ene kan meer hebben dan de ander. Heel grappig dat dat niet verandert.

Saskia Bionda-deZwijger
5 jaar geleden

Of een baby overprikkeld is, kun je zien aan de lichaamstaal van hem. Buik omhoog, overstrekken en ontroostbaar huilen, vaak met open handjes.
Een baby kan zijn spanning (Cortisil) nog niet zelf kwijtraken (reguleren). Daarvoor heeft hij lichaamscontact met een verzorger of ouder nodig. Dit zorgt voor eerst co-regulatie van de spanning of stress en later kunnen baby’s zichzelf reguleren.
Door met een lage kalme stem je baby bemoedigend toe te spreken en zachtjes te wiegen, neemt de spanning in het lijfje af. Dit gebeurd onder invloed van het knuffelhormoon Oxytocine. Familie kan je baby ook co-reguleren of dragen.

kiki hasselton
5 jaar geleden

ik kan hier niet over meepraten, want ik heb geen kinderen, maar het klinkt wel super logisch allemaal

Sabine
5 jaar geleden

Interessant artikel! I werk zelf met ouderen met dementie en hierbij komt overprikkeling ook vaak om de hoek kijken... Mooi om de overeenkomsten te zien... Belangrijk onderwerp!