Eten met (de) Kleintjes + WIN!!

Gepubliceerd op 8 december 2018 om 06:00

Als kraamcadeau kreeg ik het boek; eten voor de kleintjes, geschreven voor lactatiekundige en kinderdiëtist Stefan Kleintjes. Nu Julia bijna 6 maanden is en dus ook bijna klaar is voor de eerste hapjes, ben ik eens lekker in het boek gedoken. Omdat ik bijna jarig ben, geef ik één exemplaar van eten voor de Kleintjes weg! Lees verderop in de blog hoe je kans kunt maken!

Waarom pas hapjes met 6 maanden..

Borstvoeding bevat de eerste 6 maanden alle benodigde voedingsstoffen voor een gezonde, voldragen baby. Bovendien voorziet borstvoeding in een emotionele behoefte van het kind. De Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef adviseren dan ook om in ieder geval zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Na die eerste zes maanden zijn de meeste baby's toe aan het leren eten van ander voedsel; hun darmen zijn voldoende uitgerijpt om de eerste kleine hapjes te kunnen verteren. Eerder beginnen met vast voedsel kan het risico op het ontwikkelen van een voedselovergevoeligheid vergroten en een negatief effect hebben op je melkproductie.

 

Waar moet je op letten voor je begint..

Belangrijk is dat je kindje stabiel kan zitten. In een kinderstoel gaat dat vaak wat makkelijker dan los op schoot. Zorg trouwens voor een stoel waarbij je kindje de voetjes ergens op kan zetten! Dat is heel belangrijk bij eventueel verslikken. Je kindje kan zich dan afzetten en kracht zetten om het voedsel weer naar buiten te werken. Ook raad ik je aan dit artikel van de groene vrouw te lezen. Zij gaat nog wat dieper in op waarom je zou moeten wachten met bijvoeding tot de 6 maanden.

Het is ook belangrijk om naar je kindje te blijven kijken. Ieder kind is anders. Het starten met bijvoeden vanaf 6 maanden is een indicatie. Belangrijk:

  • Kan je kindje zelf rechtop zitten?
  • Brengt hij/zij gericht dingen naar de mond?
  • Maakt hij/zij kauwbewegingen?
  • Kokhalst hij/zij niet als er iets over de eerste helft van de tong komt?
  • Is hij/zij enthousiast over eten en probeert hij/zij het te pakken?

Als je al deze vragen met ja kunt beantwoorden, dan kan je lekker gaan starten met hapjes. Bij het ene kind is dat misschien al met 5,5 maand, bij de ander pas bij 6,5 maand.

 

Waarom stukjes en geen puree..

Het aanbieden van voedsel in stukjes, oftewel via de Rapley methode, heeft een aantal grote voordelen. Het klinkt misschien gek, maar het aanbieden van voedsel in stukjes, is veiliger dan in een puree vorm. Je verslikt je namelijk sneller in vloeistof, zeker als daar, onbedoeld, kleine stukjes in zitten. Verslikt je kindje zich toch en begint hij/zij te kokhalzen, blijf dan rustig. Kokhalzen is nuttig, zo werken ze het stukje weer naar buiten.

 

De gedachte erachter is dat kindjes prima in staat zijn om zelf te bepalen wat en hoeveel zij eten. Tot het eerste jaar geld: food under one is just for fun. Oftewel, niets moet! Neemt je kindje één hap? Geweldig! Neemt je kindje niets? Ook prima. De borstvoeding voorziet namelijk nog in alle voedingsbehoefte in dat eerste levensjaar.

 

Het aanbieden van stukjes is overigens ook goed voor de mondmotoriek. En, kindjes die direct in aanraking komen met verschillende smaken en structuren, lusten later meer!

 

Let er bij het aanbieden van stukjes op dat je de stukjes niet te klein maakt. Zorg dat je kindje de stukken vast kan pakken en zelf af kan bijten/sabbelen. Vuistgrote is een mooie grote. Bij kleine ronde dingen als bijvoorbeeld druiven is het belangrijk om deze in de lengte in vieren te snijden. Doperwtjes kun je pletten.

 

De Kleintjes methode..

Ook de kleintjes methode gaat uit van het aanbieden van voedsel in stukjes, oftewel de Rapley methode. De Kleintjes methode gaat echter nog een klein stukje verder. Waar de Rapley methode uitgaat van mee-eten met de pot, heeft de Kleintjes methode een introductieschema. Hierin kun je vinden welke groente/fruit/zuivel/kruiden enzovoorts, geschikt zijn voor welke leeftijd. Daarnaast vind je in het boek ook verschillende recepten en dagmenu’s. Het buik gaat uit van borstvoeding, maar de methode is ook prima toe te passen bij kunstvoeding.

 

Wist je trouwens dat er ook een hele actieve Facebookgroep is? Je vindt hier heel veel informatie. Let er wel op dat als je mee wilt praten en advies wilt geven, je dit wel doet volgens de methode, daar zijn ze erg streng op.

 

Winnen!!

Omdat ik een goede start voor de kindjes erg belangrijk vind, EN omdat ik bijna jarig ben, geef ik één exemplaar van het boek; Eten voor de Kleintjes, weg. Wil jij nou kans maken op dit boek, dan kun je op de volgende manier meedoen:

 

  • Volg MamaTassel op Facebook en/of Instagram
  • Laat in een reactie weten waarom jij dit boek wilt winnen
  • Tag twee mama’s waarvan jij denkt dat ze ook wel zouden willen winnen
  • Hou de Facebook en Instagram pagina’s in de gaten want op 1 januari maak ik de winnaar bekend

 

Kan jij nou niet wachten en wil je het boek NU hebben? Dan kun je hem via deze link bij Bol.com bestellen. (Dit is een affiliate link. Als je via deze link besteld, kost jou dit niets extra’s maar help je mij om MamaTassel nog leuker te maken!)

 

Wanneer ben jij begonnen met bijvoeden en hoe heb je het aangepakt? Let me know!


Reactie plaatsen

Reacties

Nadia
5 jaar geleden

Wij zijn al vroeg begonnen, op aanraden van de kinderarts. Dit ivm hevige reflux. Vanaf 3 maanden volgens mij en dit maakte zoveel verschil! Hij heeft er verder niets aan overgehouden ;)

MamaTassel
5 jaar geleden

Er zijn natuurlijk altijd situaties waarin het beter is om een andere weg te volgen. Fijn dat het julli geholpen heeft om met vast voedsel te beginnen!

nicole orriens
5 jaar geleden

Ik begon meestal met 6 maanden met fruithapjes, was destijd nog het advies : ) Verder gaf ik ze borstvoeding.

alexa
5 jaar geleden

ik kan echt merken dat ik hier niet in thuis ben, wel heel handig!

Deborah
5 jaar geleden

Wat een goed blog. Er staan stukken in waar ik geen weet van had.

Mira
5 jaar geleden

Ik heb geen kinderen maar vind het altijd zo interessant om over kinderen en eten te lezen!

Meysmans
5 jaar geleden

om goede tips op te doen als het zover is ;-)

Frederique
5 jaar geleden

Lijkt me een interessant boek voor jonge moeders. Voor mij is het alweer erg lang terug, mijn jongste is 11 dus ja...Haha...

MC Kleuver
5 jaar geleden

Wat een goede tip om ervoor te zorgen dat de voetjes een stevige ondergrond moeten hebben. Dat had ik zelf nooit bedacht.

Marsha
5 jaar geleden

Wat een interessant stuk zeg! En dat boek lijkt me ook erg leuk om te lezen. Ik doe mee!